Proaktiv çözümler ile Yaşayan E-ticaret Siteleri

Müşterilerimizi işimizin kalbine koyuyoruz..

2005 yılında, Magento ile  e-ticaret çözümleri sağlama yolculuğuna başladık. E-ticareti yaşayan bir organizma haline getirmek için aynı hedefi paylaşan, çalışkan bir grup insan olarak bir araya geldik.

Müşterilerimizin sektöre özel ihtiyaçları için özel çözümler sağlamaya inanıyoruz. Ayrıntılara ve özveriye verdiğimiz önem sayesinde, sektörümüzde adı sıkça anılan bir dijital dönüşüm markası haline geldik.

GM Mesajı

Merhaba, 

Üreticisiniz ya da ticaret yapıyorsunuz… Markanız var, ya da yeni bir marka oluşturup marka yolculuğunuza başlamak istiyorsunuz.

Çağımız bilgi çağı ve web, internet, sosyal medya artık ticaretin de merkezi haline geldi. Bazılarınız “yok o kadar da değil” diyebilir ama artık nesnelerin internetini konuştuğumuz bu günlerde ben size artık ticaretin internetten yapıldığını rahatlıkla söyleyebiliyorum

b2b, b2c ya da c2c e-ticaret siteleri ile yüzbinlerce firma çoktan ticareti internet üzerinden yapmaya başladı, belki ikinci üçüncü jenerasyon e-ticaret sistemlerini kullanıyorlar.

Bir müşterimiz vardı, uzun sohbet etmiştik ve bana 10 yıl önce eticarete yerel bir yazılımla heyecanla başladığını anlatmıştı. Ardından kullandıkları yazılım onlara yetmemiş ve  4 sene sonra büyümeyle birlikte ortaya çıkan yeni ihtiyaçları karşlılamak için “MODA OLAN” bir diğer eticaret yazılımına geçiş yapmışlardı…

Sonra bu eticaret çözümü de istediği gibi olmamış ve takip ettiği diğer firmaların kullandığı şu anda da çokça meşhur olan başka bir eticaret yazılımına geçiş olmuştu yine 3 sene sonra.

Oysa biz de Magento ile yolculuğumuza 15 sene önce başlamıştık, o zamanlar Magento’nun 1.6 versiyonu vardı… Magento değişen sektörel ihtiyaçlar ve gelişen web teknolojileri ile kendini sürekli yeniliyordu. Şu an Magento’nun 2 versiyonunun release leri devamlı yenilenmeye devam ediyor.

2018 de Adobe tarafından satın alınan Magento’nun gelişim ivmesi roket hızında arttı. Aslında adı da artık Adobe Commerce Cloud oldu. Adobe’nin Experince Cloud’u içine girdi ve Adobe Target, Adobe Connect, Sensei Adobe BI gibi en güçlü Adobe ürünleri ile native integrasyona sahip oldu. Saydıkalrımızn hepsi ayrı ayrı şirketinize ÇOK BÜYÜK değerler katacak çözümler… 2021 de Magento PWA önyüzlerini de tanıttı. 

Demem o ki Magento gibi doğru bir partneri bulduğunuz zaman o sizi zaten tüm sektörel ve teknolojik gelişmeler ile tanıştırıyor ve eticaret yolculuğunuz aynı platformda, Google da sıra kaybetmeden, müşteri kaybetmeden, karınızı kaybetmeden devam ediyor…

Magento ile sadece bir eticaret sistemi kurmuyoruz! Uzun yıllar edindiğimiz iş süreci tecrübemizle uçtan uca çözüm sunuyoruz müşterilerimize…

Peki çözüm ne içeriyor ve neden gerekli bu çözümler? 

Ürün Yönetimi

Ürün yönetimi işin başlangıç kısmı. “Ürünlerimiz HAZIR” dediğinizi duyar gibi oluyorum… 

Şirketinizde uzun yıllardır kullandığınız bir muhasebe-sipariş yönetimi yazılımınız var, logo, mikro, nebim, SAP, Oracle, JD Edwards… Ürünler de orada zaten var diyorsunuz değil mi? Ne yazık ki ERP’nizin içinde bulunan bu ürün bilgileri eticaret ürün bilgisi değil!

eticaret de ürün özelliklerini (renk, beden, kol boyu, yaka tipi, teker çapı gibi) de sizden talep ediyoruz. Ya da ürünün HTML olarak açıklamasını da… Bu özelliklerin ürün sayfalarında ve kategori filtrelemelerinde kullanılabilmesi için mutlaka girilmesi gerekiyor. Yani ERP den çekilecek ürün verisinin düzenlenmesi ve eticarete uygun bir veri haline getirilmesi gerekiyor. Buna PIM diyoruz. Yani Product Information Management, Ürün Bilgisi Yönetimi. Pazaryerlerine yükleyeceğiniz ürün bilgilerinin her pazaryeri için farklı olması gerekliliğini de unutmayalım. 

Türkiye’de bu işi yapan ürünler Entegra, Dopigo, Ayen Software, Tam Entegre gibi ürünler… Yani, ya bu ürünlerden birini tercih edeceğiz ya da klasik yöntem olan EXCEL ile ürün yönetimini yapacağız.

E-Ticaret Motoru

Ürünleriniz hazır ise ürünlerinizi girip satış yapabileceğiniz bir satış motoruna ihtiyaç var. yani bir eticaret sistemi. Magento, Shopify, WooCommerce, Shopware, BigCommerce gibi ürünler var. Biz Magento ile eticaret çözümünü geliştiriyoruz.

Eticaret’de tamamen iş süreci bazında ve sektörel ihtiyaçlarınızı analiz ederek iki önemli geliştirme yapıyoruz:

  • Önyüz geliştirmesi
  • Fonksiyon geliştirmesi

Ve eticaret web siteniz hazır hale geliyor… 

SEO Çalışması

Siteniz hazır ama kimse girmiyor değil mi? Eğer büyük bir marka değilseniz, en pahalı en güzel siteyi yapsanız dahi kimse girmeyecek! Evet eticaret sitenizi tamamladıysanız bu gerçekle yüzleşme zamanınız gelmiş demektir.

Sıra SEO çalışması yapmanıza geldi. İç SEO nedir bir araştırın isterseniz. Magento, eticaret sistemleri arasında SEO uyumluluğu en iyi olan sistemdir. Magento’nuzu iç SEO için optimize etmeniz gerekir… Sizden burada yine birçok bilgi isteyeceğiz, bu bilgiler İÇERİK yönünden olacak, her kategoriye, her ürüne, her sayfaya EŞSİZ içerikler koyacağız… Magento bu iş için de MÜKEMMEL bi çözüm…

Peki ama dış SEO? Bunun için bir ajanstan yardım almanızı tavsiye ederim…

E-mail-SMS Pazarlama

Yaşayan bir e-ticaret dediğimiz konuya geliyoruz. SEO çalışmasından sonra sitenize giren müşterilerinize DOKUNMA zamanı geldi.

Doğum günlerinde bir süpriz, ayın ya da haftanın ürününün tanıtımı, özel bir indirim kuponu ya da sepete atılıp sipariş edilmemiş ürünlerin hatırlatılması, yine bir kupon kodu ile müşterimizi sipariş vermeye teşvik etmeliyiz.

E-mail marketing için Mailchimp, Hubspot, Omnisend gibi birçok güçlü yazılım zaten Magento ile entegre durumda… Beraber karar verdiğimiz bir çözüm ile birlikte artık sürekli müşterilerimize dokunmaya başlıyoruz… Hem email ile hem de SMS ile tabii ki…

Markalar böyle yapmıyor mu?

 

Pazaryeri Entegrasyonları

E-ticaret bir SATIŞ KANALI’dır. Ve firmanızın Satış yönetimi içinde bu şekilde değerlendirilmelidir. Bu satış kanalında:

  • Magento ile oluşturduğumu güçlü eticaret sitemiz
  • Yurtiçi Pazaryerleri
  • Yurtiçi ürün arama çözümleri
  • Yurtdışı pazaryerleri
  • Google Yandex Bing gibi arama motoru Alışveriş siteleri

var. Bunların hepsiyle entegre olarak ürünlerimizi bu platformlarda da açmamız lazım. 

Evet Magento’nun hazır entegrasyonları sayesinde hem yurtiçi pazaryerlerinde hem Google Alışveriş bölümünde hem de yurtdışı pazaryerlerinde ürünlerinizi rahatça satışa açıyoruz.

Artık e-ticaret satış kanalınız da hazır ve ekiplere aylık-çeyrek-yıllık hedefler vererek satışlarımızı takip etmeye başlıyoruz…

 

Kampanya Yönetimi

Kategori Yönetimi kavramı aslında bazen farklı anlaşılıyor. Kategori yöneticileri tedarik tarafına bakıyor. 

Peki gerçek kategori yönetimi nedir? Kategori Yöneticisinin görevi aslında karlılık olmalıdır. Yani sadece tedarik değil satış ile ilgili planlamaları da Kategori yönetimi yapmalıdır. Kategori yöneticileri, sorumlu oldukları ürün gruplarının hem tedariğini hem pazarlamasını hem de satışını planlamalılar… Ve ürün gruplarında satış ekiplerini hedefe koşturmalılar.

E-ticaret sitenizde bu ay hangi kampanyalarınız var? Ya da bu hafta mı desek? Hatta bugün hangi kampanyamız var diyelim? 

Evet bu dediklerim işler büyüdükçe evrileceğimiz şekil olacak.

Yaşayan bir e-ticaret sitesine giren müşteri, o anda mutlaka bir kampanya görmek ister. Yoksa hemen çıkar.

Sevgililer gününe 2 hafta var ve sitenizde Sevgililer günü Kampanyası başlamadı mı? Ya da Eylül Okula Dönüş dönemi geliyor… Kampanyalarımızı Mart ayından planlamamız ve stoklarımızı hazır hale getirmemiz lazım

Bir alana bir bedava, ikinci ürün %50 indirimli, 3 ürün %15 indirimli. 3 al İki Öde…

Magento ile tüm kampanyalarınızı önceden planlayın ve ürün, kategori sayfaları ve ana sayfada banner larınızı, ürün listelerinizi, slider larınızı önceden planlayın ve başlangıç-bitiş tarihlerini koyun…Magento günü geldiğinde tüm blokları aktive etsin ve kampanyanız siz el değmeden başlasın ve bitsin…

En karmaşık çoklu, tekli, ikili, üçlü kampanyalarınızı planlayıp sitede tüm sayfalarda kampanyanızı duyurun, email ve SMS lerle kayıtlı müşterilerinize öncelik verin, özel kupon kodları gönderin.  

Raporlama ve BI (Business Intelligence)

Çalışan e-ticaret sistemimizde analizler yapmaya geldi sıra.

Günlük-Haftalık-Aylık işlemleri görebileceğimiz bir raporlama olmalı buna “İşlemsel Raporlama” diyeceğiz. Yani aylık toplam satış rakamları, En çok satılan ürünler, En çok ziyaret edilen kategoriler ve ürünler gibi… 

E-ticaret kanal yöneticimiz bu raporlar doğrultusunda gelecek ayın, quarter’ın hedeflerini ve stratejilerini belirleyecek, Kampanya planlarını yapacak…

Peki ya kanaldaki diğer satış yerleri? Pazaryeri satış rakamları? 

Tüm bunları entegre ederek tek bir ekrandan raporlayacak bir BI (Business Intelligence) sistemine ihtiyacımız olacak. Buna da “Stratejik Raporlama” diyeceğiz. Bu raporlar görsel olarak önplana çıkan, yönetimsel stratejik raporlamalar yapabileceğimiz, hatta içine kullanıcı davranışlarını da katabileceğimiz raporlamalar.

Veri madenciliği de denilen stratejik detaylı görsel raporlama sayesinde şirketimizin önümüzdeki dönemdeki yönelimlerini ve stratejilerini belirleyeceğiz.

Magento’nun işlemsel iç raporlamasına ek olarak Adobe BI ile native entegrasyonu sayesinde özet, statejiye yönelik raporlamalar alabildiğimiz gibi en detaylı geçen yıl bu yıl karşılaştırma raporlarını da görsel bir şölen ile inceleyebileceksiniz.

 

E-ticarette iş ortağınız için doğru seçimi yapın...